Tempels van Karnak en Luxor

Met een klein bootje werden we naar de andere oever van de Nijl gebracht. Aan de oostoever staan namelijk nog twee beroemde tempels.

De Tempel van Karnak is zeer indrukwekkend te noemen. De entree wordt gevormd door een dubbele rij sfinxen.

Met name de zuilenkamer met 134 metersdikke pilaren gaf nog veel van de grootsheid bloot van de bouwwerken die de farao’s hadden nagelaten. Ook staat er een enorme Obelisk van Thoetmoses I.

De Luxor Tempel deed weinig onder voor die van Karnak. Hier was het opvallend dat Alexander de Grote nog een toevoeging aan de tempel had gedaan.

Lange tijd is de tempel verborgen geweest onder het zand. Er is zelfs nog een moskee overheen gebouwd. Na de opgravingen was het grondniveau een stuk lager, zoals hier goed is te zien. De ingang van de moskee moest toen noodgedwongen verplaatst worden.

De middag brachten we door op de boot, die koers zette in zuidelijke richting, naar Edfu.

Bij de sluizen kregen we weer een staaltje te zien van de opdringerige Egyptische verkoperskunst. Een hele colonne mannen liep luid schreeuwend en gebarend met de boot mee. Wanneer je iets teveel interesse toonde, gooiden ze ongevraagd kledingstukken en kleden over de railing.

Als je hier niet van gediend was, kon je de handelswaar gewoon weer retourneren door deze terug te werpen. De mannen reageerden hier dan verbolgen op. Het zorgde voor een komisch tafereel.

3 Reacties

 • Door Papa en Ineke, August 25, 2012 @ 5:48 pm

  Wat een geweldige reis weer, jullie zien prachtige dingen , ik ben een beetje jaloers, wat zou ik de vallei der koningen graag met eigen ogen zien, maar ja vliegangst, dus kijk ik met heel veel plezier naar jullie geweldige reisverslagen, en geniet vanuit mijn luie stoel mee, van al dat moois, fijn hoor Lee, dat ik door jou(jullie) toch een beetje van Egypte kan meegenieten, veel plezier

 • Door Papa en Ineke, August 25, 2012 @ 5:51 pm

  Papa geniet natuurlijk ook mee. mooie dagen nog joch

 • Door Herma, August 25, 2012 @ 6:34 pm

  Hoi jongens,
  Die verkopers zijn inderdaad irritant. Je gunt die mensen best wel wat om te verdienen, maar de manier waarop ze acteren geeft veel weerzin.
  Mams

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie