Kom Ombo

De naam van de stad Kom Ombo betekent “gouden berg”. In de oudheid was dit de weg naar de steengroeves in Nubië waar het goud werd gevonden.

Het is nog steeds een belangrijke stad voor de Nubiërs, want bij de creatie van het Nassermeer in 1971 werden velen van hen gedwongen om hun dorpjes te verlaten en in deze stad te gaan wonen. Het is duidelijk dat in Egypte de Nubiërs weinig aanzien hebben.

De tempel van Kom Ombo ligt aan de overs van de Nijl. Bij het naderen van de stad konden we de tempel al zien liggen. Dat plaatje werd overigens wel verstoord door alle cruise schepen die hier afgemeerd lagen.

De tempel van Kom Ombo is zeker niet de grootste van Egypte. Hier zijn echter veel hiërogliefen nog in bijzonder fraaie staat. Wie er op let kan zo interessante dingen ontdekken.

De oude Egyptenaren beschikten bijvoorbeeld al over een kalender, met de symbolen I, II, III, III enzovoorts tot aan 10, wat weergegeven werd met een n-symbool.

Het getal 30, de laatste dag van de Egyptische maand, werd aangeduid met een staart.

Sommige hiërogliefen waren nog ingekleurd, zoals ze in de oudheid allemaal ingekleurd waren geweest. Het moet de tempels een heel andere aanblik hebben gegeven.

We zien Alexander de Grote afgebeeld als farao. Na zijn verovering van Egypte wilde hij zijn goede wil tonen en zijn gezag vestigen. Vandaar dat hij zijn sperma mengt met dat van de goden. Wie deze niet mis te verstane afbeelding ziet weet ook meteen waar zijn bijnaam “De Grote” vandaan komt.

Een andere bijzondere ontdekking die we deden was dat de Holy Mac al in het oude Egypte bestond! Deze hiëroglief toont namelijk toch duidelijk de bekende letter M op een paal.

Dat de oude Egyptenaren geen lieverdjes waren valt ook op te maken uit de afbeeldingen in de tempel. Zo zagen we de traditie afgebeeld om een leeuw de armen van vijanden te laten opeten.

Onze gids, Mahmoud, leidde ons met veel enthousiasme door de ruïnes heen. Met veel kennis gecombineerd met gevoel voor humor.

De Tempel van Kom Ombo wordt de dubbeltempel genoemd, omdat hij gewijd is aan twee goden: Horus en Sobek. Dit is uitzonderlijk omdat alle andere tempels slechts één god bedienen.

Horus is de zonnegod die we al vaker tegengekomen waren in andere tempels. Sobek is een krokodil en om hem te dienen werden krokodillen gemummificeerd. Hiervan zijn er een aantal bij de tempel aangetroffen.

‘s Avonds werden we getrakteerd op een feest op de boot. Het was de bedoeling om in stijl gekleed te verschijnen, iets waar wij ons natuurlijk niet aan wilden onttrekken. Met onze Egyptische gewaden, die we na zwaar onderhandelen op de markt op de kop hadden getikt, kwamen we als twee echte sjeiks voor de dag.

Zie hier mijn uitdossing.

En dit moet Sjeik Abdul Mohammed Khalid XI wel zijn.

3 Reacties

 • Door Herma, August 25, 2012 @ 6:37 pm

  Hoi jongens,
  Mooie foto’s weer hoor.
  Gelukkig is er ook echt wat te zien aan gebouwen en niet alleen maar brokstukken.
  Smiddags varen is heerlijk, want mijn hemel 45 gr. is niet vol te houden.
  Groet mams

 • Door Papa en Ineke, August 27, 2012 @ 5:17 pm

  SUPER!!!!!!! wat een belevingen allemaal,maar 45gr, goh Lee, houden jullie siesta??? een uurtje of 3a4??? of is de dag vol met avonturieren, fijne dagen nog en veel plezier, groetjes Papa en Ineke

 • Door Herma, August 29, 2012 @ 4:50 pm

  Hoi jongens,
  Had ik dat geweten. Papa heeft een grijze jurk met net zo’n sjaal als Leander en ik heb een groene jurk, die hadden jullie best mogen lenen want dit draag je natuurlijk nooit meer.
  Groet mams

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie