Category: Luxor

Aankomst in Egypte

‘s Avonds laat kwamen we op de kleine luchthaven van Luxor aan. Het was het rustig dus we waren zo door de verplichte controles heen. Per bus gingen we direct naar ons schip vervoerd: MS l’Aube du Nil.

We werden afgezet aan de kade maar het schip was nergens te bekennen. De schepen bleken naast elkaar afgemeerd te zijn. Het was dus de bedoeling om via de andere boten naar ons cruiseschip te lopen.

Er lagen maar liefst vijf andere schepen afgemeerd die we over moesten steken. Ze waren allemaal leeg. Door de revolutie in 2011 is het toerisme in Egypte sterk afgenomen. Van de 325 cruise schepen in de Nijl zijn er nog maar ongeveer 50 in gebruik.

De MS l’Aube du Nil heeft 5 sterren en is van alle gemakken voorzien. Wij hadden echter na een lange dag reizen alleen nog maar interesse in een goede nachtrust. Morgen zou immers de wekker alweer om 4:45 afgaan.

De Vallei der Koningen

Luxor heette in de oudheid Thebe en was lange tijd de hoofdstad van Egypte. Vele farao’s zijn in de buurt van deze stad begraven, in een vallei die toepasselijk de Vallei der Koningen wordt genoemd. Hier is ook het beroemde graf van Toetanchamon.

De extreme hitte is de reden dat we zo vroeg al op pad moesten. ‘s Middags loopt de temperatuur op tot 45 graden celcius. Vroeg in de ochtend was het nog wat aangenamer.

We startten ons bezoek bij de twee kolossen van Memnon. Deze beelden van 16 meter hoog bewaakten de tempel van farao Amenhotep III.

De Tempel van Hatsjepsoet was de eerste tempel die we aandeden in de Vallei der Koningen. Hatsjepsoet was een uitzonderlijke farao want het was een vrouw, de moeder van de latere farao Thoetmoses III. Haar graftempel was gedeeltelijk uitgehakt in de rotsen.

Verderop in de vallei daalden we af in drie van de best geconserveerde grafkelders van de farao’s. Alle attributen uit de graven zijn verdwenen, maar de gangenstelsels zijn nog intact en staan vol met hiërogliefen.

Uiteraard was er heel wat Egyptisch nepspul te koop, er is een hele industrie in. Bij alle bezienswaardigheden werden we bovendien op de huid gezeten door zeer agressieve verkopers, die moeilijk af te schudden waren.

Tempels van Karnak en Luxor

Met een klein bootje werden we naar de andere oever van de Nijl gebracht. Aan de oostoever staan namelijk nog twee beroemde tempels.

De Tempel van Karnak is zeer indrukwekkend te noemen. De entree wordt gevormd door een dubbele rij sfinxen.

Met name de zuilenkamer met 134 metersdikke pilaren gaf nog veel van de grootsheid bloot van de bouwwerken die de farao’s hadden nagelaten. Ook staat er een enorme Obelisk van Thoetmoses I.

De Luxor Tempel deed weinig onder voor die van Karnak. Hier was het opvallend dat Alexander de Grote nog een toevoeging aan de tempel had gedaan.

Lange tijd is de tempel verborgen geweest onder het zand. Er is zelfs nog een moskee overheen gebouwd. Na de opgravingen was het grondniveau een stuk lager, zoals hier goed is te zien. De ingang van de moskee moest toen noodgedwongen verplaatst worden.

De middag brachten we door op de boot, die koers zette in zuidelijke richting, naar Edfu.

Bij de sluizen kregen we weer een staaltje te zien van de opdringerige Egyptische verkoperskunst. Een hele colonne mannen liep luid schreeuwend en gebarend met de boot mee. Wanneer je iets teveel interesse toonde, gooiden ze ongevraagd kledingstukken en kleden over de railing.

Als je hier niet van gediend was, kon je de handelswaar gewoon weer retourneren door deze terug te werpen. De mannen reageerden hier dan verbolgen op. Het zorgde voor een komisch tafereel.

Vertrek uit Egypte

De luchthaven van Luxor was uitgestorven. Er stonden slechts twee vliegtuigen: één van Transavia en één van Arke. Het is duidelijk dat toeristen uit de meeste landen nog weg blijven. Alleen de Nederlanders doen blijkbaar niet moeilijk over een beetje politieke onrust. Wij hebben er in ieder geval wel baat bij gehad omdat het in heel Egypte bij de toeristische lokaties rustiger was. Nu waren we weer zo door alle controles op het vliegveld heen.

We aten nog een lekker burgertje, een traditie die we bijna geen gestand konden doen omdat we het zo druk hadden gehad. Met een lokaal biertje erbij smaakte hij prima!

We hebben in Egypte een geweldige vakantie gehad, met vele hoogtepunten. Het had soms wel meer weg van een expeditie dan van een vakantie, want we hebben toch wel de nodige ontberingen moeten doorstaan. Het gebrek aan slaap en goed eten bijvoorbeeld. De extreme hitte. En niet te vergeten dat we meer dan 2200 kilometer hebben afgelegd!

Het contact met de Egyptenaren zelf was af en toe frustererend. Als we op de boot waren, was het geen probleem. Maar zodat we voet aan wal zetten, werden we voortdurend belaagd. Het leven is chaotisch, er is veel armoede en de mannen (het zijn vrijwel alleen mannen op straat) zijn ronduit onvriendelijk tegen buitenlanders. We leerden al snel dat elke meneer of jongetje die je steeds “my friend, my friend” noemt, absoluut vermeden diende te worden.

De culturele rijkdom van het land is gigantisch. Helaas werkt de bevolking van het heden daar niet aan mee. Laten we hopen dat er na de revolutie van vorig jaar enige verbetering in de situatie zal komen.