Category: Aswan

De onvoltooide obelisk en de tempel van Philae

Het schip meerde vanmorgen af in Aswan. In deze stad ligt de steengroeve waar de oude Egyptenaren het graniet vandaan haalden voor hun tempels en obelisken. Het graniet is ook de typische steensoort die bij ons vroeger vaak in keukenbladen werd verwerkt.

De grootste obelisk van heel Egypte ligt in deze antieke steengroeve. Hij is ruim 42 meter, maar hij is niet af. De steen is tijdens het uitbikken gescheurd. Het moet een frustrerend moment zijn geweest: al dat werk om de obelisk uit het keiharde graniet te halen voor niets geweest.

Nabij Aswan ligt ook de tempel van Philae. Geen tempel die zich in omvang kan meten met die van Karnak of Luxor, maar wel prachtig gelegen op een eiland.

Met een bootje voeren we naar het eiland. De hele baai lag vol met ongebruikte bootjes.

Het was bij deze en de andere tempels opmerkelijk rustig. Er zijn nauwelijks toeristen als gevolg van de revolutie van 2011. Vervelend voor de lokale bevolking, maar heerlijk voor ons, want wij hebben zo nog meer de gelegenheid om rustig te genieten van al het moois om ons heen.

De Tempel lag oorspronkelijk op een ander eiland, maar door de aanleg van het Nasser-meer in de jaren-70 is de tempel steen voor steen verplaatst om hem te behouden.

In de tempel zijn behalve hiërogliefen ook sporen te vinden van de Napoleontische tijd. Ook vroege ontdekkingsreizigers hebben hun ‘graffiti’ in de tempel achtergelaten.

De dammen van Aswan

Aswan staat vooral bekend vanwege de Aswan-dam, een enorme stuwdam in de Nijl gebouwd door president Nasser van Egypte. Het stuwmeer dat als gevolg van deze dam is ontstaan heet het Nasser-meer en is enorm van omvang. Bij de aanleg ervan zijn vele Nubische dorpen onder de waterspiegel verdwenen.

Er zijn twee stuwdammen bij Aswan. De oude dam heeft een hoogte van 50 meter en is aangelegd door de Engelsen in 1902. De Hoge Dam stamt uit 1971 en is ruim twee keer zo hoog. Hij is gebouwd met financiële steun van de Sovjets die destijds de bondgenoten van Egypte waren.

Het is niet zozeer de dam zelf die imponerend is, maar het gigantische stuwmeer erachter. Het Nassermeer meet 5250 km².

De fallucca tocht, de botanische tuin en het Nubische dorp

De bloedhete middag rustten we uit op de boot. We waren echter nog niet klaar voor vandaag, want er stond ook nog een tocht met een zeilboot, ‘een Fellucca’, op het programma.

We voeren over de Nijl naar een eiland waar een botanische tuin was aangelegd door een Engelse koloniaal.

De Nijl bij Aswan is als gevolg van de stuwdammen heel breed en er is veel natuurschoon te bewonderen. We voeren door een soort ‘biesbosch’ van de Nijl.

Het was het domein van de zilverreigers.

De lokale bevolking maakte hier ook de grootste pret.

We maakten een tussenstop bij een Nubisch dorp. De leefomstandigheden zijn hier primitief.

We bezochten een schooltje en kregen Arabische les. Helaas ben ik het nu alweer vergeten.

Nachttrein van Aswan naar Caïro

Alle tempels en koningsgraven van Midden- en Noord-Egypte zijn natuurlijk prachtig, maar de grote piramides van Gizeh overtreffen alles. Voor de piramides zouden we echter naar Caïro moeten. Vanaf Aswan is dat bijna 1000 kilometer.

Het is eigenlijk niet te doen, maar omdat we dat wereldwonder hoe dan ook niet wilden missen, namen we de nachttrein. Deze trein rijdt in 14 uur van Aswan naar Caïro.

We stapten om 19:00 uur op de trein. De coupé in de trein was spartaans en met onze koffers erin erg benauwd en klein, maar het was net te doen.

Na een uurtje kwam er een maaltijd, te vergelijken met wat er in een vliegtuig wordt geserveerd.

De stoelen waren uit te klappen, waardoor er twee keiharde en net iets te kleine bedden tevoorschijn kwamen.

Ik probeerde wat te slapen, maar door het constante gebonk van de trein op de rails viel dat niet mee. Ik heb het zelf niet doorgehad, maar het was uiteindelijk toch gelukt om te slapen, want toen ik weer op de klok keek was het al 6:00 uur ‘s ochtends. Het is ook niet vreemd dat we moe waren, want we waren sinds 2:30 de vorige ochtend al wakker.

‘s Ochtends werden we nog getrakteerd op een ontbijtje van drie droge broodjes met jam. Gelukkig had ik ook wat speculaasjes bij me. Toen we om 9:00 uitstapten, waren we in de wijk Giza van het hectische Caïro aangekomen. Het gebonk van de trein klonk nog lang in onze hoofden na.

In Caïro werden we naar ons hotel “Mena House Oberoi”gebracht. Dit hotel werd aangeprezen als het beste hotel van Caïro en dat zal ongetwijfeld waar zijn: het is super luxe en ligt op een steenworp afstand van de piramides!

Tijdens de rit naar het hotel konden we de piramides in de verte al zien liggen.

Heel bijzonder, ook vanuit het hotel domineerden de piramides de skyline.

Maar tijd om bij te komen hadden we niet, want we moesten meteen dezelfde dag alweer op pad. We waren immers gekomen om de piramides te bekijken, dus dat zouden we ook gaan doen!