Category: Abu

Abu Simbel

De mooiste van alle tempels, Abu Simbel, is te vinden 300 km ten zuiden van Aswan. Dit bouwwerk is uitgehakt in de rotsen door de beroemde Farao Ramses II. Deze mochten we natuurlijk niet missen.

Maar omdat ons cruiseschip in Aswan lag afgemeerd en door de dam niet verder zuidwaarts kon, waren we genoodzaakt met de bus de afstand naar Abu Simbel te overbruggen. Het zou om een tocht van ruim 3 uur gaan, dus om de moordende zon voor te zijn moesten we om 3:30 ‘s nachts(!) vertrekken.

Zo reden we ver voor zonsopkomst al door de Sahara. Het landschap deed in alles recht aan het klassieke beeld van een woestijn. Er was behalve zand urenlang vrijwel niets te zien.

Bij aankomst valt op dat hier nog steeds de uitlopers van het Nasser-meer te vinden zijn. Dit enorme stuwmeer zorgde ervoor dat ook deze tempel onder de waterspiegel zou zijn verdwenen. Daarom is in 8 jaar tijd de tempel steen voor steen naar een hoger gelegen berg verplaatst.

De tempelingang wordt gevormd door 4 enorme beelden van farao Ramses II.

Naast de hoofdtempel ligt ook een tweede, kleinere tempel, die Ramses liet bouwen voor zijn vrouw Nifertari.

Het wonder van deze tempels is echter niet de buitenkant. Binnenin zijn de afbeeldingen en hiërogliefen namelijk nog in bijzonder goede staat. De originele kleur zit er nog op.

Op de terugweg konden we in het woestijnlandschap een echt fata morgana waarnemen. In de verte lijkt er water te zijn; dat is echter bedrog, want het is slechts het schijnsel van de zon die dit effect veroorzaakt. Ik kan me goed voorstellen dat dorstige reizigers in vroeger tijden door dit natuurfenomeen tot wanhoop gedreven zijn!