De Vallei der Koningen

Luxor heette in de oudheid Thebe en was lange tijd de hoofdstad van Egypte. Vele farao’s zijn in de buurt van deze stad begraven, in een vallei die toepasselijk de Vallei der Koningen wordt genoemd. Hier is ook het beroemde graf van Toetanchamon.

De extreme hitte is de reden dat we zo vroeg al op pad moesten. ‘s Middags loopt de temperatuur op tot 45 graden celcius. Vroeg in de ochtend was het nog wat aangenamer.

We startten ons bezoek bij de twee kolossen van Memnon. Deze beelden van 16 meter hoog bewaakten de tempel van farao Amenhotep III.

De Tempel van Hatsjepsoet was de eerste tempel die we aandeden in de Vallei der Koningen. Hatsjepsoet was een uitzonderlijke farao want het was een vrouw, de moeder van de latere farao Thoetmoses III. Haar graftempel was gedeeltelijk uitgehakt in de rotsen.

Verderop in de vallei daalden we af in drie van de best geconserveerde grafkelders van de farao’s. Alle attributen uit de graven zijn verdwenen, maar de gangenstelsels zijn nog intact en staan vol met hiërogliefen.

Uiteraard was er heel wat Egyptisch nepspul te koop, er is een hele industrie in. Bij alle bezienswaardigheden werden we bovendien op de huid gezeten door zeer agressieve verkopers, die moeilijk af te schudden waren.

1 Reactie

  • Door Herma, August 25, 2012 @ 6:32 pm

    Hoi Jer,
    Ik zie dat Leander in de smaak valt bij de egyptenaren.
    Mams

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie