De piramides

We reden naar Saqqara, waar diverse piramides en koningsgraven te vinden zijn. Onderweg valt op hoe vies en ranzig Caïro is. De straten en kanalen worden ongegeneerd gebruikt als vuilnisbelt. Er lag zoveel vuilnis dat er nauwelijks water meer te zien was op sommige stukken. Ik zag een dode stier drijven en een half afgekloven koe lag te rotten langs de weg.

In Saqqara betraden we eerst een mastaba: een oude grafkelder. Dit was om precies te zijn die van Ka-Gmni uit de zesde dynastie. Dit was geen koning, maar iemand uit het hof. Waar in de tempels van Luxor en Aswan vooral vrome afbeeldingen te vinden zijn, zie je hier juist het gewone leven van de Egyptenaren afgebeeld. Allemaal nog in verbazingwekkend goede kwaliteit te zien.

De eerste piramide die we zouden bezichtigen, was de trappiramide van Djoser. Dit is de oudste piramide, 3600 jaar geleden neergezet door farao Djoser en zijn geniale architect en vizier Imhotep.

Er zijn in de omgeving nog altijd opgravingen bezig en ook de piramide zelf wordt nog gerestaureerd. De piramide heeft nog niet de pure piramide-vorm, maar loopt trapsgewijs naar boven. Hij heeft een hoogte van 60 meter en is absoluut indrukwekkend.

Nabij de trappiramide van Djoser ligt ook de piramide van Téti. Hier konden we naar binnen om de sarcofaag te zien die zich nog steeds binnenin de piramide bevind. De toegangsweg was wel een beetje krap, maar dat hield ons natuurlijk niet tegen!

We begaven ons naar Gizeh, waar de grote piramides van Cheops, Chefren en Mycerinus op ons lagen te wachten.

Als je ernaast staat is pas goed te merken hoe enorm deze piramides zijn. Eén steenblok is al zo hoog als een mens en weegt 2500 kilo. Er zijn er 2,5 miljoen gebruikt om de 146 meter hoge piramide van Cheops te bouwen.

Het is onvoorstelbaar dat de oude Egyptenaren 2500 jaar geleden in staat waren deze machtige graftombes voor hun farao’s te bouwen. We namen goed te tijd om dit wonder in ons op te nemen. Ook bij de piramides was het niet zo druk, door de revolutie van 2011 was het toerisme afgenomen. Dat was voor ons erg prettig. Helaas zwermden er wel weer een aantal irritante verkopers rond.

Uiteraard moesten we ook even deze klassieke cliché foto’s nemen!

De grote sfinx mocht natuurlijk niet ontbreken bij ons bezoek aan Gizeh. Wat ik niet wist, maar wat nu heel duidelijk werd, is dat de sfinx verreweg het meest populaire bouwwerk is. Hier stonden de toeristen wel rijen dik. Maar het is dan ook een mooi plaatje, deze sfinx, met op de achtergrond de grote piramides.

De piramides vormden zonder twijfel het hoogtepunt van onze reis. Het was weliswaar niet eenvoudig geweest om vanuit Aswan naar Caïro te reizen, maar het was het meer dan waard. Morgen verblijven we nog één dag in Caïro, zullen we het Egyptisch museum aandoen en meer van de stad gaan verkennen. Nu gaan we eerst even uitrusten op een normaal bed. Dat hebben we ook wel weer een keer verdiend.

5 Reacties

 • Door Herma, August 28, 2012 @ 7:18 pm

  Hoi jongens,
  Jammer inderdaad dat het zo smerig is, en dat in die hitte. Je zou toch denken dat mensen wat meer doordrongen zijn van hygiëne tegenwoordig.
  Prachtig hoor die pyramides, tuurlijk moet je die even cliche op de foto nemen.
  Mams

 • Door Jeroen Derwort, August 28, 2012 @ 8:13 pm

  Ja als ik zo zie hoe vies het overal is, zou ik als tip geven ter ontwikkelingshulp: doe daar eerst eens wat aan. Dat zal de volksgezondheid wel ten goede moeten komen. Jammer van het verder mooie land. Bij de toeristische plaatsen houden ze het gelukkig wel schoon. Geen piramidevormige vuilnisbelt naast de piramide van Cheops gezien gelukkig…

 • Door Jeroen Derwort, August 28, 2012 @ 8:14 pm

  PS: Tip voor de vaste lezers van deze blog: blader nog even terug voor foto’s van ons in sjeik-outfit! Deze heb ik later toegevoegd dus het kan zijn dat jullie ze gemist hebben…

 • Door Fleur, August 30, 2012 @ 7:00 am

  Hey Jeroen sorry datum pas zo laat van me laat horen. Maar ik ben weer helemaal bij! Jeetje wat een gaaf en bizar land ook. Het lijkt me ook heel bizar om al die grote eeuwe oude gebouwen te zien. Heb je nog moeten denken aan Astrix en Obelix. Dat heb ik nou wel. Veel plezier en doe vooral voorzichtig!
  Dikke kus van je zusje!

 • Door Jeroen Derwort, August 30, 2012 @ 7:23 am

  Hey Fleur, ja daar moest ik ook steeds wel even aan denken! Vooral als ik een Obelisk zag 🙂

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie