De onvoltooide obelisk en de tempel van Philae

Het schip meerde vanmorgen af in Aswan. In deze stad ligt de steengroeve waar de oude Egyptenaren het graniet vandaan haalden voor hun tempels en obelisken. Het graniet is ook de typische steensoort die bij ons vroeger vaak in keukenbladen werd verwerkt.

De grootste obelisk van heel Egypte ligt in deze antieke steengroeve. Hij is ruim 42 meter, maar hij is niet af. De steen is tijdens het uitbikken gescheurd. Het moet een frustrerend moment zijn geweest: al dat werk om de obelisk uit het keiharde graniet te halen voor niets geweest.

Nabij Aswan ligt ook de tempel van Philae. Geen tempel die zich in omvang kan meten met die van Karnak of Luxor, maar wel prachtig gelegen op een eiland.

Met een bootje voeren we naar het eiland. De hele baai lag vol met ongebruikte bootjes.

Het was bij deze en de andere tempels opmerkelijk rustig. Er zijn nauwelijks toeristen als gevolg van de revolutie van 2011. Vervelend voor de lokale bevolking, maar heerlijk voor ons, want wij hebben zo nog meer de gelegenheid om rustig te genieten van al het moois om ons heen.

De Tempel lag oorspronkelijk op een ander eiland, maar door de aanleg van het Nasser-meer in de jaren-70 is de tempel steen voor steen verplaatst om hem te behouden.

In de tempel zijn behalve hiërogliefen ook sporen te vinden van de Napoleontische tijd. Ook vroege ontdekkingsreizigers hebben hun ‘graffiti’ in de tempel achtergelaten.

1 Reactie

  • Door Herma, August 27, 2012 @ 7:56 pm

    Hoi jongens,
    Die kapotte obelisk hebben wij ook gezien, heel sneu inderdaad, maar ja er zijn gelukkig nog anderen.
    Groetjes Herma

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie