Abu Simbel

De mooiste van alle tempels, Abu Simbel, is te vinden 300 km ten zuiden van Aswan. Dit bouwwerk is uitgehakt in de rotsen door de beroemde Farao Ramses II. Deze mochten we natuurlijk niet missen.

Maar omdat ons cruiseschip in Aswan lag afgemeerd en door de dam niet verder zuidwaarts kon, waren we genoodzaakt met de bus de afstand naar Abu Simbel te overbruggen. Het zou om een tocht van ruim 3 uur gaan, dus om de moordende zon voor te zijn moesten we om 3:30 ‘s nachts(!) vertrekken.

Zo reden we ver voor zonsopkomst al door de Sahara. Het landschap deed in alles recht aan het klassieke beeld van een woestijn. Er was behalve zand urenlang vrijwel niets te zien.

Bij aankomst valt op dat hier nog steeds de uitlopers van het Nasser-meer te vinden zijn. Dit enorme stuwmeer zorgde ervoor dat ook deze tempel onder de waterspiegel zou zijn verdwenen. Daarom is in 8 jaar tijd de tempel steen voor steen naar een hoger gelegen berg verplaatst.

De tempelingang wordt gevormd door 4 enorme beelden van farao Ramses II.

Naast de hoofdtempel ligt ook een tweede, kleinere tempel, die Ramses liet bouwen voor zijn vrouw Nifertari.

Het wonder van deze tempels is echter niet de buitenkant. Binnenin zijn de afbeeldingen en hiërogliefen namelijk nog in bijzonder goede staat. De originele kleur zit er nog op.

Op de terugweg konden we in het woestijnlandschap een echt fata morgana waarnemen. In de verte lijkt er water te zijn; dat is echter bedrog, want het is slechts het schijnsel van de zon die dit effect veroorzaakt. Ik kan me goed voorstellen dat dorstige reizigers in vroeger tijden door dit natuurfenomeen tot wanhoop gedreven zijn!

5 Reacties

 • Door Papa en Ineke, August 27, 2012 @ 5:26 pm

  Fenominaal, de grote van de tempels, dat moet toch wat geweest zijn, voor die arbeiders en slaven, om zulke enorme bouwerken te realiseren, met slechts “mankracht”en misschien kamelen? en dan die fata morgana, dit hier is een foto, en die lijkt al zo echt, inderdaad, menigeen zal zich bedrogen gevoeld hebben, en dorstig!!!!! groetjes papa en ineke

 • Door Herma, August 27, 2012 @ 7:58 pm

  Hoi jongens,
  Inderdaad groots die beelden.
  Egypte leek wat dat betreft op Amerika, groot groter groots om maar te benadrukken hoe belangrijk iemand was.
  Groeten Herma

 • Door Bowie, August 28, 2012 @ 6:36 am

  Het is weer een pittige maar interressante reis volgens mij! Mooi om te zien.

 • Door ruud, April 18, 2017 @ 12:51 pm

  klinkt misschien vreemd, maar dat gehele tempelcomplex stond eerst een stuk verder op. het is in zijn geheel uit elkaar gezaagd en verplaatst. Leuk dat je dat niet ziet. Maar vreemd als je dat niet weet.

 • Door Jeroen, April 18, 2017 @ 2:17 pm

  Klopt inderdaad Ruud. Het is op locatie wel te zien dat er in de steenblokken gezaagd is, maar de schade is minimaal. Erg bijzonder dat ze het hele complex zo hebben kunnen verplaatsen.

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie